Трябва ли повод за смяна на щрангове

467 0

Старите чугунени щрангове напълно е възможно да се ползват още. Но въпреки това да се направи смяна на щранговете е необходимо за да се улесни смяната на тръбопроводите с пластмасови тръби.

Има не малко хора, които оспорват необходимостта от смяната на чугунените канализационни тръби с пластмасови. Те се ръководят преди всичко от следните съображения – ако щранга има дори и малък отвор, то неговия демонтаж влече само много прах и мръсотия, а няма никакви осезаеми ползи.

За смяната на щранговете има редица причини. При строителството в миналото майсторите не са отделяли достатъчно внимание на такива въпроси, като:
– плътно поставяне на щранга към стената;
– изгодно разположение на колектора;
– най-подходящото ниско ниво на главния отвор за отпадъчните води (в частност е актуално за ваните и душовете).

Получава се така, че главните предпоставки за смяна на щрангове са две. Първата е когато се взема решение за разместване на тръбопровода.

Втората предпоставка – да се осигури надеждност на системата за отпадъчни води при ремонт на банята. Само си представете – направили сте основен ремонт на банята, всичко е изрядно, но щранга не е сменен. Има проблем, който може да се разреши само чрез главния щранг, но той е останал дълбоко под плочките. Сега следва най-тежкото – да се разбива нещо толкова красиво.

На практика се случва така, че смяната на щрангове се отлага за следващия ден или даже след два дни. Колкото е по-стара постройката, толкова вероятността за проблем при смяна на тръбата е по-вероятна.

Причина може да бъде, например, наличие на някакви подпори или щранга се намира под някакво прикритие и е трудно достижим.

Даже да сте напълно уверени в своите възможности, не трябва да изключвате непредвидени ситуации когато някой от съседите от горния етаж може да ползва канализацията.

Всичко това налага преди да се захванете със смяната на щранговете да уведомите съседите и да работите по-сериозно.

Още една причина за закъсняване в работата – използвани в канализацията нестандартни тръби. Видимо е 100 / 110 мм чугунена тръба, даже и при замерването отговаря. Но после се оказва, че не е взета предвид разликата от слоя натрупана в годините боя и нито един от преходите, с които разполагате, не ви върши работа.

No Comments on "Трябва ли повод за смяна на щрангове"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>