Симптоми на далекогледството

713 0

Далекогледството е състояние на зрението, при което обектите, намиращи се наблизо, се виждат неясно, сякаш за замъглени. При по-тежките случаи, на хората им е много трудно да видят ясно обектите на една ръка разстояние или дори на няколко крачки  пред тях, а при тези с по-леките, обикновени задачи като четене и наблюдение на компютърния екран ще коства на човека затруднения. Далекогледството може да бъден наследствено. Това означава, че някои хора развиват далекогледство, поради семейната си обребененост. При генетичните фактори, хората които са предразположени към далекогледство, могат да го развият в ранна детска възраст, тъй като те се раждат с вродени симптоми. Симптоматиката на това състояние се изразява по следните начини:

  1. Близките обекти се виждат замъглено.
  2. Присвивате очния мускул, за да виждате ясно близките обекти.
  3. Изпитвате прекомерно напрежение в областта на очите и лесна умора.
  4. След писане, четене и работа с компютър изпитвате често и продължително дискомфорт на очите и главоболие.

Родителите, които отглеждат малки деца, трябва да са детайлно и задълбочено запознати с далекогледството. Идентифицирането на зрителното нарушение при малкото дете може да се окаже предизвикателство, тъй като те не осъзнават, че не виждат добре и не могат да съобщят това на родителите си. Ако детето ви е далегогледо, може да са налице някои от тези симптоми:

  1. Постоянно взиране.
  2. Рязко понижаване на успеха в училище.
  3. Често мигане.
  4. Постоянно търкане на очи.
  5. Често главоболие.

На въпроса кога точно да се потърси консултация с очен лекар, отговорът е еднозначен. Веднага, щом изпитате съмнение, защото неглижирането на този проблем, само ще доведе до прогресиране на състоянието. Ако изпитвате трудности да виждате близки предмети и това се отрази на качеството ви на живот в негативен аспект, е добре да потърсите офталмолог и да пристъпите към осигуряване на корещиращи средства. Никога не прибързвайте и не решавайте сами как ще се справите с проблема! Потърсете компетентно мнение и изчакайте да ви се предпише най-доброто средство за корекция на далекогледството.

No Comments on "Симптоми на далекогледството"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *