Симптоми и лечение на ендометриоза

725 0

Ендометриозата е хронично заболяване, което се проявява в нарушена биологична активност на вътрешната обвивка на матката. Заболяването най-често се среща при жени в репродуктивна възраст. Това е тревожно, защото може при заболяването ендометриоза жената да не забременее. За съжаление точните причини за поява на това заболяване не са известни. Счита се, че нарушения в работата на имунната система, отклонения в хормоналния баланс, наследствена предразположеност и миома на матката могат да станат причина за появата на това заболяване. Има различни хипотези за възникването му.

Освен матката заболяването може да засегне таза, яйчниците, белия дроб, ако ендометриума се разпространи в тях. Симптоми на заболяването са болки преди менструация, удължаване на менструалния цикъл,безплодие. В дните на менструация болезнените усещания се засилват, защото клетките на ендометриума запазват способността да се подновяват. Ако ендометриозата е разпространена вътре в матката, обикновено менструацията е много обилна.

В начален стадий е много сложно да се види този процес, ако е на места, които са недостъпни визуално от гинеколог. За точна диагноза се назначава ултразвук на тазовите органи, рентгеново изследване, колпоскопия, лапароскопия. За лечение са възможни два начина – с медикаменти или хирургична намеса. При ранна диагноза на заболяването пораженията са малки и лечението е резултатно. За медикаментозно лечение се назначават хормонални препарати, които предизвикват временно прекъсване на дейността на яйчниците. Това предизвиква прекъсване на менструацията, следователно клетките на ендометриума, разположени на други места, постепенно спират да се възпроизвеждат. Лечението може да продължи няколко месеца и даже година.

Операция при ендометриоза се прави само в краен случай когато размерите на поражения са значителни и лечението с медикаменти не е дало положителен резултат. Освен това оперативна намеса е наложителна, ако има риск ендометриума да прерасне в канцерогенна тъкан или има миома на матката.

За да сме сигурни в здравето си, е добре да се правят ежегодните профилактични прегледи. При поява на признаци, не характерни за месечния цикъл, е наложително консултация със специалист. За да не прерасне ендометриозата в патологична форма, трябва да се знаят симптомите и да се започне лечението.

No Comments on "Симптоми и лечение на ендометриоза"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *