Приложение и избор на зъбни помпи

615 0

Зъбните помпи намират приложение в различни области на промишлеността. Преди всичко се използват за създаване на налягане на маслото в смазочните и силови хидравлични системи. Тук трябва да се отнесе и хидравличното оборудване на разнообразната пътно-строителна техника: самосвали, ескалатори, булдозери и други. За машинно оборудване на хидравличната система се използват в преси, гилотини и редица други съоръжения. Други сфери на приложение на този вид агрегати са помпене на мазут и дизелово гориво за котели и електростанции,подаване на смазочно-охлаждаща течност за металообработването. Във всеки съвременен автомобил има няколко зъбни помпи: в системата за смазка на двигателя, в хидравличен усилвател на управлението и т.н.


Зъбните помпи се разделят
на два вида: с външно зацепване и с вътрешно зацепване. Тези с външно зацепване са подходящи за хранително-вкусовата промишленост, хартиената и други отрасли на промишлеността. Към предимствата им се отнасят малките габарити, висока степен на нагнетяване, лесно регулиране. Като недостатък може да се отбележи сложността на изработването им, високите изисквания към чистотата и смазката на работната течност. Всички агрегати от този вид работят на еднакъв принцип. Могат да работят и в двете посоки.

Асортиментът от зъбни помпи, който се предлага на пазара, е много голям. Преди да се закупи такъв агрегат, трябва да се определи в каква област ще се използва, защото за всяко конкретно приложение е необходим точно определен вид и модел. В пределите на всяка една от сериите има множество типови размери, максимално налягане, работен диапазон на оборота (обхват на работната скорост).

Зъбните помпи се изработват от различен материал в зависимост от това, за каква течност е предназначена помпата – например, от чугун се изработват тези, които са предназначени за дизелово гориво и парафин, а от бронз – за масла с нисък вискозитет и нефтопродукти от типа на бензин и керосин.

Има голямо разнообразие от зъбни помпи и за да не допуснете грешка при избора си, е добре да се консултирате със специалист от фирма, предлагаща този вид агрегати. С откриването на търсената фирма ще се справите много лесно, защото в интернет има поместени много сайтове, в които се предлагат агрегатите. В каталозите ще разгледате различните предложения с пълни описания на качествените характеристики на видове и модели.

No Comments on "Приложение и избор на зъбни помпи"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *