Музикални инструменти – поглед към древното минало

16 0

Нека за момент се вгледаме в музикалните инструменти, не само като предмети, с които се прави музика, а като на уникални творения на човешката култура. Затова в този малко по-различен текст ще направим разходка в историята, за да погледнем от този по-различен ъгъл, за да научите повече за музикалните инструменти.

Знаете ли например, че първите датирани като най-стари инструменти са духови. Това са прото музикални инструменти на 10 000 години, които приличат на флейта или на малки свирки издълбана в животинска кост. В първите развити цивилизации на Месопотамия и древен Египет, вече имаме много по-сложни музикални инструменти, музиканти, които свирят на тях.

Много е трудно обаче да се проследи развитието на музикалните инструменти в такива древни времена. Още повече, митовете от тези древни култури разказват много често, как самата музика им е била подарена от боговете, следователно и музикалните инструменти били на голяма почит. И в наши дни може да се види, че всеки музикант, на какъвто и инструмент да свири, че той има специално отношение към него. Сякаш той е част от него, придатък на тялото му.

Какъвто и произход да имат музикалните инструменти по целия свят, те са зависими от няколко фактори, за да се случат: наличен материал, технологично развитие, митологична обвързаност, културни връзки с други народи. Например народите в студения север ще имат едни налични материали, а хората на тропическите други. На север се ползвали кости, камъни, кожа; в тропиците са имали бамбук, тръстика; в древна Гърция са усвоили техниката да създават струнни инструменти и т.н. Тоест основата за това което имаме днес като избор е било създадено от нашите предци преди хиляди години.

Културните и търговски връзки във древността също са създали уникални музикални инструменти, които ползваме и днес. Показателен пример е с укулелето. Хората непознаващи историята си мислят, че това е инструмент създаден на Хаваите. Истината обаче е, че на Хавайските острови, този инструмент е дошъл чрез португалски заселници. Там на място е претърпял леки модификации във формата и за нула време се е превърнал в инструмент глас на местната култура.

No Comments on "Музикални инструменти – поглед към древното минало"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *