Към избора на летни гуми – отговорно и компетентно

182 0

За безопасното движение на автомобила отговорност имат и гумите – зимни или летни. За да направите правилен избор на летни гуми трябва да се съобразите наред с техническите изисквания на автомобила и с редица още фактори.

Датата на производство е първото, на което задължително трябва да обърнете внимание. Обикновено дата на производство е показана на външната страна, за това да се определи годината на производство не изисква никакъв труд. Визуално старите се отличават от новите по цвета – новата гума обикновено е черна, а старата има характерен тъмно сив оттенък. Не се препоръча да се купуват такива, които са произведени преди 3 години, защото с времето еластичността на каучуковата смес намалява и сцеплението на колелата с пътя се влошава.

Типът на протектора на гумата е определящ фактор, влияещ върху управлението на транспортното средство. Сега собствениците на автомобили могат да избират летни гуми с два типа протектор – симетричен и асиметричен. Гумата с асиметричен дизайн на протектора и дълбоките канали за източване на вода осигуряват най-добро сцепление по сух път.

Гумата със симетрична ненасочена шарка на протектора ви позволяват да се чувствате достатъчно уверени на мокър път, но не трябва да забравяте за някои недостатъци на такава гума. Този вид протектор бързо се запушва с мокри частици от почвата, след което става опасен за шофиране по време на движение по черни пътища (в градска среда няма голяма разлика). Гумата със симетрично насочен модел допринася за комфортно движение по асфалта по време на дъжд, но при шофиране по мокра земя бъдете внимателни.

Индексът на скоростта е не по-малко важен критерий при избора на летни гуми. На всяка гума има маркировка с буква и по нея може да се разбере максималната скорост, при която е безопасно да се ползва гумата. При превишаване на препоръчителната скорост върху гумата ще въздействат високи странични и надлъжни натоварвания, което ще намали нейния живот и значително ще намали ефективността при управление на превозното средство.

Друг показател, на който трябва да се обърне внимание при закупуване на летни гуми е индекс на товароносимост, показан с цифрова маркировка върху повърхността на гумата.

Ако към избора на летни гуми се подходи отговорно и компетентно, тогава много вероятно е при приемлива цена да получите качествени гуми, които отговарят на всички регулаторни изисквания за якост и надеждност.

No Comments on "Към избора на летни гуми – отговорно и компетентно"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *