Колко уебсайта трябва да стартирам?

54 0

Един от въпросите, които често ми задават хората е това „колко уебсайта трябва да стартирам“? По-добре ли ще се справя с един сайт или може би няколко, но по-малки? Въпросът има различни аспекти, затова, като някой който е стартирал повече от един сайт, ще се опитам да споделя опита си.

Ако тепърва се захващате с това или дори ако се занимавате от известно време и не постигате голям успех, моят съвет е да се концентрирате върху един сайт. Трябва да се концентрирате в изграждането на този уеб сайт толкова завършен, колкото е възможно. Няма уеб сайт, който някога изобщо да бъде завършен, но може да достигне до точка, където покрива всичко, от което има нужда и се движи обрзно казано на автопилот при малка нужда от профилактика. Сложната част е да откриете дали уеб сайтът е достигнал неговия печеливш потенциал или не. Ако се класирате в топ 5 за вашите най-печеливши и продаващи ключови думи, вероятно сте точно там. Ако сте изградили сайта си с идеята да бъде лидер в дадена индустрия и хората от бранша мислят за него, когато мислят за конкретната ниша, то определено сте там. Понякога, ако вашето пространсто е доминирано от големи брандове с по-голям персонал, по-високи бюджети и офлайн маркетингова стратегия, е наистина трудно, ако не и невъзможно за сам човек да пробие към топ резултатите. Понякога състазаването на такова ниво ще ви струва повече време, отколкото ще можете да си възвърнете след това в пари, но това е нещо, което вие сами трябва да прецените внимателно. Всичко зависи от вашата SEO стратегия и познания, естествено и от бюджета ви.

Веднъж след като успеете да класирате сайта си за термините, които желаете и той наближава до върха на печелившия си потенциал, имате служители или хора на договор, които се грижат вместо вас сайтът ви да се движи добре всеки ден, вече е време да обмислите закупуването на следващ сайт. Преди време беше наистина готино да бъдеш SEO с хиляди сайтове, които се изграждаха и изгаряха. В момента не казвам, че това не е стратегия за правене на пари, но освен ако не се занимавате постоянно с това или нямате достъп до инструмент, с който да изграждате такъв тип сайтове, мисля, че просто не си заслужава. Времето необходимо да класирате добре спам сайт не е толкова по-малко спрямо добър брандиран уеб сайт. Освен това един добре брандиран сайт ще издържи далеч повече в топ позициите на резултатите от търсене, стига да не използвате рисковани техники.

На този етап от играта, Google е дълбоко предубеден спрямо брандираните сайтове или уеб сайтове, които поне имитират чертите на брандираните такива. Съвсем действитено и силно са подчертани тези сигнали, дотолкова, че бих ви посъветвал да имате малко количество качествени сайтове, отколкото обратното, огромно количество недодялани страници. Това естествено не означава, че би трябвало да изградите един широко разпростиращ се сайт. Означава единствено, че трябва да се фокусирате върху качеството: започнете да създавате съдържание, което ще ви докарва дълготраен трафик, комбинирайте със сезонно съдържание и се стремете да линкбайтвате, независимо колко скучна е вашата тема. Извършвайте одит на съдържанието си и редовно премахвайте страниците с по-слабо изпълнение като същевременно продължавате да създавате постоянно съдържание, което да привлича дълготраен качествен трафик. Искате голяма гладна акула, която може да бъде голяма, но смъртоносна. Не искате да бъдете дебел и издут с мазнина кит – уеб сайт, който се движи бавно и се адаптира трудно. Естествено всичко казано дотук далеч не означава, че ви препоръчвам да имате само един уеб сайт като цяло, разнообразният източник на средства е по-добър отколкото един единствен и произлизащ само от едно място. Искам да кажа само, че трябва да сте сигурни, че вашият уеб сайт се поддържа и без вашата постоянна намеса – едва тогава можете да се фокусирате върху друг проект.

Ето какви са изводите от тази публикация:

– Правете редовен одит на съдържанието, премахвайте слабо представящите се страници и обновявайте с ново уникално съдържание непрекъснато;

– Редовно изграждайте линкове, дори ако темата ви е скучна;

– Аутсорсинг умения, там където е най-слабото ви място. Стремете се да прибягвате до поддръжка възможно в по-малки граници;

– Веднъж след като се класирате добре и можете да правите всичко отгоре, при това печелившо, се огледайте за разширяване на бизнеса.

В заключение, считам, че е по-добре да имаш по-малко, но качествени сайтове, отколкото много, но некачествени.

No Comments on "Колко уебсайта трябва да стартирам?"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *