За православното кръщене

704 0

Много добре за малките деца е навреме да им се направи кръщене – тоест извършване на тайнството свето кръщение, при което те получават божията благодат. За кръщене са необходими няколко неща, най-важното от които е, разбира се, кръстникът. Кръстникът може да бъде мъж или жена, но на всяка цена кръстен и православен християнин.

В противен случай не би могъл да стане кръстник, освен естествено ако не смени вероизповеданието си или ако е християнин, то да стане православен. Това са основни изисквания за извършването на всяко едно кръщене. А иначе напоследък за самата църковна служба се наблюдават някои екстри, които навремето не са били толкова пищни. Например, модно е при самото кръщение църквата да се украсява с цветя, балони и други украси, всички в цвят според пола на детето, ако е момче в синьо, а ако е момиче в розово.

За самото кръщене от църквата изискват да набавите следните неща: свещи, бяла кърпа, бели обувки и бели дрехи за обличане на детето след кръщението, сапун, зехтин или олио, и естествено кръстче, което е дар от кръстника. Освен тези неща някои от по-старателните родители изпращат и специални покани за това светло събитие в техния живот, докато други го съобщават по друг начин. Освен това е прието и даряването на малки символични подаръчета за всички гости, присъствали на това кръщене.

Тук пак нещата варират, някои родители поръчват готови и скъпи подаръци, като бонбониери, ключодържатели, а други пък могат да ги направят и сам сами, и то пак да са изключително ефектни, особено след като са ръчно правени. Това естествено зависи от много неща, от времето с което разполага всеки родител и от желанието му да го посвети за направата на такива неща.

Накрая е прието, че след извършване на тайнството свето кръщение всички гости от този ритуал отиват да се почерпят в някой ресторант за здравето на новото християнче, а разноските в най-добрия случай поема кръстникът.

No Comments on "За православното кръщене"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *