За огледалата в банята

651 0

Като основен елемент от обзавеждането в банята, огледалата се използват с естетическа, но най-вече с практическа цел, свързана с нашия външен вид и визуалното увеличаване на пространството.Когато става дума за качество на огледало, съществуват две основни понятия: степен на отразяване или количество светлина и посоката, в която бива отразена (дифузност).

Огледалата съществуват от древни времена. Първоначално се създавали от полирани метални листи, които се осребрявали с разтопено сребро. Ранните огледала, които се изобретявали от стъкло, били с неравна повърхност и деформирали отраженията. Благодарение на съвременните технологии днес се изработват стъкла с перфектна повърхност.

Качеството на огледалото зависи от материала и времето на изработка. Някои модели, които най-често се използват за научни цели, са толкова перфектни, че не създават никакви изменения на реалния образ

Новите тенденции на производство на огледала предлагат крайно изглаждане на огледалната повърхност и максимална равномерност при нанасяне на металния ръб на огледалото. Отражението на образа при някои огледала може да бъде по-тънко или по-обемно, което се получава в следствие на допустими грешки при изглаждането на повърхността или при изливането на ръба. Ако металното покритие е по-тънко, също така е възможно образа да не бъде толкова ярък. По този начин се произвеждат непрозрачни огледала, при които, ако стоите зад огледалото, можете да видите човека, който се оглежда.

Основният материал, от който се произвеждат огледалата, е стъклото. То се нарича още слаб рефлектор и отразява едва 4% от светлината. Полираното стъкло придава гладкост на образа. Освен това, то може да бъде обработено във всякаква форма.

Според самото стъкло могат да бъдат два вида. Едните са известни като кондензиран кварц и се изработват от силициев двуокис, а другите са така наречените синтетични стъкла. И при двата вида полученият материал се разтопява при много висока температура и се навива под формата на лист.

За огледалата за баня най-често се използва кондензиран кварц. Те са отлична издръжливост на влага и лесно се почистват.

No Comments on "За огледалата в банята"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *