Защо са нужни пробиотици за деца

182 0

Ако се вярва на рекламата по всички възможни начини, то пробиотици за деца са едва ли не панацея. Те нормализират работата на стомашно-чревния тракт, стимулират имунитета, помагат на детето да расте здраво и да боледува по-малко. Колкото и да ние странно, но по този въпрос рекламата не ни лъже. Освен това, има няколко състояния, когато на децата се налага да приемат допълнителни препарати, съдържащи бифидобактерии и лактобацили.

Днес пробиотик се среща навсякъде – в кисело мляко и млечни продукти, в зърнени храни и бебешки храни, в напитки, под формата на лекарства и хранителни добавки – за всеки вкус и размер на портфейла. Майките клатят глави въпросително за какво са нужни пробиотици за деца и каква е разликата между различните предложения, и наистина ли са необходими пробиотици за деца? Какво да изберат – достатъчно кисело мляко, каша с пробиотици, или се нуждаят от лекарство от аптека?

От раждането чревният тракт на детето е стерилен и от първите моменти на живота различни бактерии навлизат в храносмилателната система и започват да се „уреждат” – образува се чревната микрофлора. Важна роля в това играе кърменето.

В края на първата седмица от живота бифидобактериите изместват други микроорганизми и през първата година от живота съставляват повече от 90% от чревната флора. Но не всичко върви гладко. В допълнение към добрите бактерии, могат да се появят и патогени. Както във всяка нормална жива общност, в червата на бебетата има борба за местообитание. Може да се развие дисбактериоза – състояние, при което се намалява броят на полезните бактерии.

Дисбалансът на микрофлората се проявява под формата на колики, диария или запек, смущения в апетита. Необходимо е също така да се вземе предвид, че такова състояние може да допринесе за развитието на хранителни алергии. За да не се достигне до това се налага прием на пробиотици за деца.

Дисбалансът на микрофлората при деца през първата и втора година от живота може да се дължи и на следните причини: отложени катарални и вирусни заболявания (например ротавирус), антибиотици, ранен отказ от кърмене, хранене с изкуствени смеси, хранене, което не е подходящо за възрастта и др. Ето защо пробиотиците за деца са необходими за предпазване на организма от патогенни микроби и за установяване на биологичен баланс в червата.

No Comments on "Защо са нужни пробиотици за деца"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *