Барокамерата като начин за възстановяване функциите на организма

652 0

Барокамерата е закрита капсула, в която се подава кислород. Необходимият лечебен ефект се получава благодарение на повишеното налягане в камерата, което превишава налягането на околната среда, и насищане на организма с кислород. За тази процедура се знае малко от хората, тъй като апарата, с който се извършва, не се намира във всяка болница.

Много често се задават въпроси защо е тази процедура и какво получава пациента. След заболяване доставката на кислород към тъканите и органите е нарушена, в резултат на това се развива кислороден глад (хипоксия). Може някой да е забелязал, че без причина се прозява, жадно поема глътка въздух, чувства се замаян, има обща отпадналост – това е хипоксията.

Жизнено важните органи: мозък, сърце, бъбреци, черен дроб са чувствителни към недостига на кислород в организма и не могат да функционират нормално. Централната нервна система също страда от недостиг на кислород. Как се провежда лечението?

Кислородът, под налягане в условията на барокамерата, попада в необходимото количество в тъканите и органите, разтваряйки се в подкожната течност и плазмата. Така кислорода достига до органите и възстановява функциите им. Най-важното е, че се ускоряват възстановителните функции на организма.

Трябва да се помни, че въздействието на кислорода може да нанесе и вреда, ако дозата, която е разчетена за всеки пациент индивидуално, бъде избрана неправилно. Кислородът в голямо количество може да бъде токсичен. Определянето на лечебната доза, а именно вид и време на сеанса и величината на налягането, се извършва на следния принцип: колкото е по-тежък пациента, толкова по-малък е сеанса в барокамерата и по-ниско налягането.

Само правилно назначената доза може да подобри общото състояние и да започне възстановителните функции на организма.

Курса на лечение в барокамерата преминава по следния начин. Пациентът преминава през лабораторни изследвания, на основата на които се назначава курса на лечение, броя на сеансите и времето за престой в камерата. Продължителността на лечение продължава средно от 5 – 12 сеанса, всеки от които продължава от 45 – 60 минути.

Методът хипербарна кислородна терапия се прилага за лечение на: сърдечносъдови заболявания (аритмия, стенокардия, инфаркт, сърдечна недостатъчност), заболявания на нервната система, гинекологични проблеми, за зарастване на рани и за профилактика.

Към противопоказанията се отнасят: остри вирусни инфекции, епилепсия, възпалителни процеси в средното ухо, повишена чувствителност към кислорода.

No Comments on "Барокамерата като начин за възстановяване функциите на организма"

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *